ياد بگيريد «نـــه» بگوييد
يکي از شرايط موفقيت در آزمون دکتری، توانايي در مديريت خويش است. مديريت خود، پارامترهاي مختلفي دارد که يکي از آنها، توانايي «نه» گفتن است. فردي که ميخواهد موفق باشد و دکتری بگیرد بايد بياموزد «نه» بگويد. وقتي براي درس خواندن برنامهريزي ميکنيد، ممکن است عوامل مختلفي، شما را از انجام اين برنامه بازدارد. تصور کنيد که شما از سر کار به خانه بازگشتهايد و پس از استراحت، تصميم گرفتهايد در قسمت تصميمات کوتاهمدت دفتر برنامهريزي، دو درس را مطالعه کنيد. مثلاً 2 ساعت زمان بگذاريد براي مطالعهي یکی از بسته های درسی تخصصی و همچنين حل 20 تست از بسته نکته و تست و براي ديگري2 ساعت در نظر بگيريد تا کل مباحث مطالعه شده آن را تا امروز مرورکنيد. بررسي کنيد که چه عواملي ميتواند مانع انجام تصميمات شما باشد؛ آنها را ليست کنيد. مثلاً شروع يک فيلم سينمايي، تماس يکي از همکاران و دعوت شما به حضور در میهمانی يا ... . آيا شما به اين عوامل، «نه» ميگوييد يا بلافاصله قيد برنامهريزيتان را ميزنيد و کار ديگري را جايگزين ميکنيد؟ توانايي «نه» گفتن، ارتباطي مستقيم با ارادهي ما دارد. هرچه ارادهي قويتري داشته باشيم، راحتتر ميتوانيم «نه» بگوييم.
مصداق ديگري از مديريت خود با «نه» گفتن، سر جلسهي آزمون است. شما در آزمون با انواع سؤالات مواجه ميشويد. براي اينکه بتوانيد بيشترين استفاده را از زمان داشته باشيد، بايد از تکنيک ضربدر و منها استفاده کنيد. در اجراي اين تکنيک بايد سؤالاتي را که بلد هستيد ولي وقتگيرند، کنار بگذاريد تا اگر در بررسي مجدد وقت داشتيد، به آنها پاسخ دهيد. گاهي فردي مدتها وقت خود را روي يک سؤال صرف ميکند و از پاسخ به چند سؤال ساده محروم ميشود. وقتي ميپرسيم چرا اين سؤال را رها نميکند، ميگويد: «دلم نميآيد!»
اين فرد بايد آگاهي خود را در مديريت خود بيشتر کرده و «نه» گفتن را تمرين کند.
بسياري مواقع، «نه» گفتن، کمکهاي جدي در زندگي به ما خواهد کرد. اگر از همين حالا که در آزمونهاي برنامهاي شرکت ميکنيد، آن را تمرين کنيد و هنگامي که عواملي قصد بر هم زدن برنامهريزي درسي شما را دارد، از آن استفاده کنيد، حتماً در ازمون دکتری، موفقتر خواهيد بود.