خداحافظ اضطراب، سلام آرامش
هر سال تعداد زیادی از داوطلبان ازمون دکتری در این ازمون شرکت می کنند.تعدادی با کسب رتبه قبولی دعوت به مصاحبه می شوند و جمعیت زیادی از آنها نیز بهدلیل محدودیت ظرفیت، پشت درهای دانشگاه میمانند و دغدغه و نگرانی آن را همیشه بههمراه دارند. ولی آیا دکتری آخر خط است؟
معمولا عوامل ایجاد اضطراب در زمینه لزوم و ضرورت قبولی در كنكور از سه منشأ ویژگیهای شخصیتی، خانوادهها و شرایط فرهنگی حاصل میشوند، ناامیدی، بیانگیزگی، داشتن انتظارات زیاد از خود و نگران آیندهبودن ازجمله عوامل و ویژگیهای شخصیتی در ایجاد اضطراب در زمینه قبولی در دکتری است كه با نزدیكشدن زمان اعلام نتایج به اوج خود میرسد.
هماكنون جامعه كنكور با یك جمعیت بالای جوان روبهرو است كه اكثر آنها بعد از فارغ التحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد، انتظار ورود به دانشگاه را دارند و این عوامل در جامعه ایجاد التهاب میكند. ولی باید به یاد داشته باشیم دکتری هیچوقت آخر خط نیست بلكه آغاز راهی است برای تغییر تصمیم و شروع یك سرنوشت دیگر.
داوطلبان ضروری است این نكته را فراموش نكنند، در روزهای اعلام نتایج كنكور انتقاد منفی و بدبینی و یا به عبارت دیگر ناخودكارآمدی، بهعنوان یكی از عوامل ایجاد و تشدیدكننده اضطراب است كه برای رفع این مشكل باید شیوههایی سازنده را در مورد خود بهكار ببرند تا مثبت بیندیشند و افكار مثبت را در خود تقویت كنند و به آرامش برسند.
البته رسیدن به آرامش در روزهای پراضطراب ، نیازمند استفاده از تكنیكهای خاصی است. مثلا در صورت وجود ترس و اضطراب، داوطلبان باید تمرین آرامش عضلات را انجام دهند (چشمها را بسته و سه بار عضلات دست و پا را شل و سفت كرده و یك منظره طبیعی را در ذهن خود مجسم كنند) و به این موضوع فكر كنند بسیاری از داوطلبان سیاه لشكرند و حتی باهوشترین آنها هم بیاشتباه عمل نمیكنند. البته به موازات نگرش مثبت و كنارگذاشتن افكار و انتقادهای منفی، داشتن اعتقاد، توكل و ایمان میتواند در ایجاد آرامش خاطر مؤثر باشد.